Eşler Arası Dosya Paylaşımı: Nedir ve Nasıl Çalışır?

Hepimiz daha önce “P2P Dosya Paylaşımı” terimini duyduk, ancak uzun süredir dijital yerliler için torrent topluluğunda bulunmayanlar için P2P paylaşımı biraz kafa karıştırıcı olabilir. Bu kılavuzda, sizi olabildiğince basit bir şekilde P2P Dosya Paylaşımı’ndan geçireceğim.

P2P Dosya Paylaşımı: Nedir ve Nasıl Çalışır?

Eşler Arası Dosya Paylaşımı: Nedir ve Nasıl Çalışır??

P2P Dosya Paylaşımı – Tam olarak nedir?

İnternetten bir dosya indirmek istediğinizi varsayalım. Bunu yapma şekliniz genellikle şöyle görünür:

  1. Google’a dosyanın adını yazın.
  2. Dosyayı içeren ve bir indirme sunan bir web sitesi bulun.
  3. Dosya için ödeme yapın (gerekirse) ve indir’i tıklayın.

Teknik özelliklere girmeden Google’dan İnternet’te bir dosya aramanıza yardımcı olmasını istediniz. Google, sırayla, aramanızla eşleşebilecek ve size önerilecek bir liste sunan farklı web sitelerinde yayınlandı. Web siteleri, sunucular, böylece bir arama motorunun bir istemcinin isteği hakkında sunuculara bilgi göndermesini sağladınız (bu sensin!). Başka bir deyişle, Müşteri sunucusu model.

İstemci / Sunucu modeli, internetimizin üzerine inşa edildiği modeldir. P2P Dosya paylaşımı farklı.

P2P Dosya Paylaşımının Bileşenleri

İstemci / Sunucu modeli ve P2P Dosya paylaşımı arasındaki ilk fark, “aramak” için kullandığınız şeydir. Yukarıda verdiğim örnekte, sürecin her adımında internette bulunan kaynakları kullanıyorsunuz.

PC’nizde Google olarak bir yazılım yok, arama motorunun URL’sine giderek ona erişiyorsunuz. P2P Paylaşımı ile, aramanızı yapmak için yazılım kullanmanız gerekir. Bu, bilgisayarınıza indirip yüklediğiniz bir şeydir.

P2P Dosya Paylaşım ağı VS İstemcisi: Sunucu Ağı

P2P Dosya Paylaşım ağı VS İstemcisi: Sunucu Ağı

Google’da bir şey aramak, ihtiyacınız olan bilgiler için web sitelerine istek gönderdiğiniz anlamına gelir. P2P paylaşımıyla, iletişim kurduğunuz web siteleri değildir. P2P yazılımınızda bir dosya aradığınızda, başkalarının bilgisayarlarında bulunan dosyalara bakıyorsunuz.

Başka bir deyişle, bir sunucudan bilgi istemiyorsunuz, diğer bilgisayarlardan veri istemiyorsunuz tıpkı seninki gibi. Dosyayı indirdiğinizde, o dosya için başkalarının bağlanabileceği biri olursunuz. Bu şu demek herkes hem istemci hem de sunucu gibi davranır. Birbirine bu şekilde ne kadar çok insan bağlanırsa, P2P ağı o kadar büyük olur.

Sülükler, Fideler ve Akranlar

P2P Dosya paylaşımı söz konusu olduğunda anlamanız gereken üç terim vardır: Sülükler, ekme makineleri ve eşler.

Sömürgen bir dosyayı indirmek için P2P paylaşımını kullanan ancak geri paylaşmayan kişilerdir. Bir P2P Dosya Paylaşımı ağından bir şey indirir ve işiniz bittiğinde bağlantıyı keserseniz, sülük yıkıcı olursunuz.

Ekme bir P2P dosya paylaşım ağından bir dosya indirip tekrar paylaşan (çevrimiçi oldukları anlamına gelen) kişilerdir. Bir dosya ne kadar fazla ekme makinesine sahipse, diğer kişilerin dosyaya tam olarak erişebilmesi ve indirmeler o kadar hızlı olur.

Akranlar şu anda dosyayı kendileri indiren kişilerdir. Bir eşin tam dosyası henüz bilgisayarında bulunmaz, ancak dosyanın şimdiye kadar olan kısmına yarı ekim makinesi olarak sayılır. Akranlar ekme makinesi veya sülük olabilir.

Genel bir kural olarak, bir dosya ne kadar fazla ekme makinesine sahipse indirme için o kadar iyidir. Bir dosyanın ekici yoksa, büyük olasılıkla tam indirmeyi alamazsınız.

P2P Dosya Paylaşımının Tarihçesi

Dünyayı fırtınaya alan ilk P2P dosya paylaşım yazılımı Napster (1999-2001) idi. Napster insanların MP3 dosyalarını ücretsiz indirmelerine izin veriyor. Kullanıcılar ve indirilebilecek dosyalar hakkındaki tüm bilgileri depolayan merkezi bir veritabanı olsa da, dosyayı almak için hala diğer kullanıcıların bilgisayarlarına bağlanıyordunuz. Napster 2001 yılında telif hakkı ihlali nedeniyle kapatılırken, diğer ağlar görünüyordu.

Yakında Morpheus, Kazaa ve Gnutella gibi ağlar insanların müzik, film, yazılım ve dosyaları paylaşmasına izin veriyordu. P2P paylaşımı için en ünlü protokol 2001’de de ortaya çıktı: BitTorrent.

BitTorrent: Protokol

BitTorrent geldiğinde, P2P paylaşımında devrim yarattı. BitTorrent’ten önce, bir çok P2P istemcisi (yazılım) merkezi bir dizin sunucusuna ihtiyaç duyan protokoller kullanıyordu. Bu, tüm bilgilerin dizine eklendiği ve depolandığı belirli bir sunucuya ihtiyaç duydukları anlamına gelir.

BitTorrent protokolü 2001 yılında geldiğinde, dosyalar büyük bir blok olarak indiriliyordu. Bu, indirme işlemlerinin çok zaman aldığını ve bağlı olduğunuz ekici aniden çevrimdışı olursa dosyaya erişiminizi kaybetme riski taşıdığınız anlamına geliyordu.

BitTorrent protokolünün P2P paylaşımına eklediği birçok iyileştirme var, ancak en devrimci, dosyanın birden fazla ekme makinesinden indirilen yüzlerce küçük parçaya ayrılmasıydı. Buna karşılık, BitTorrent istemciniz (protokolü kullanan yazılım), dosyanın bir parçası olduğunuz anda anında bir ekici haline gelir.

Bunun eskisi gibi basitti: Bir sürüye (indirme ve yükleme yapan bir grup bilgisayar) katılmak istiyorsanız, önce bir .torrent dosyasını indirip BitTorrent istemcisine yüklemelisiniz. .Torrent dosyası, bu karşıdan yüklemeyi gören eşlerin (izci) nasıl bulunacağı hakkında bilgi içeriyordu.

Şimdi, işler biraz farklı. Mıknatıs bağlantıları .torrent dosyalarının hüküm sürmek için kullanıldığı yeri ele geçirdi.

Bir web sayfasına bir Mıknatıs bağlantısı gömülüdür, yani onu indirip BitTorrent İstemcinize beslemeniz gerekmez. Mıknatıs bağlantıları aklınıza gelebilecek herhangi bir şekilde paylaşılabilir. Ayrıca P2P ağlarının ademi merkeziyetini de teşvik ediyorlar: Mıknatıs bağlantıları sizi bir izleyiciye sahip olmadan eşinize bağlayabilir.

En iyi 5 BitTorrent istemcisi için listemize buradan göz atabilirsiniz..

P2P Dosya Paylaşımının Riskleri

Harika şeyler büyük sorumluluk getirir, değil mi? P2P Dosya Paylaşımı, topluluk benzeri bir yapıda bilgi paylaşmak için harika bir yöntem olsa da, birçok risk var.

En saf haliyle, P2P dosya paylaşımı, birinin bilgisayarından ve sizinkilerle aynı şeyi yapan diğer kişilerden bir şey çıkarmanızdır. Bilgisayarlar birbirine bağlandığında, her bilgisayarı tanımlamaya yardımcı olan bilgiler aralarından geçirilir.

Bu bağlantıyı kullanarak isimleri, doğum tarihlerini ve hatta sosyal güvenlik numaralarını çalan bilgisayar korsanları vakaları oldu. Diğer durumlarda, insanların virüslerini tohumlarına gizledikleri ve aynı sürüye ait olanlara gönderdikleri bilinmektedir..

Daha az zararlı bir risk, telif hakkı yasalarıdır. Telif hakkı ihlali konusunda uzmanlaşmış uluslararası bir avukat değilseniz, kafanızı yasal ve yasa dışı bir indirme işleminin etrafına sarmaya çalışmak çok kafa karıştırıcı olabilir. Dosya paylaşımının kendisi yasadışı değil, ancak yasadışı bir şey indirmek için kullanırsanız bazı ciddi yankılar var.

Torrent / P2P Dosyası Nasıl Güvenli Bir Şekilde Paylaşılır

P2P dosya paylaşımı, diğer bilgisayarlarla doğrudan bağlantı kurma fikrine dayandığından, kendinizi siber tehditlere maruz bırakmadan P2P paylaşımına / Torrent’e girmenin bir yoluna ihtiyacınız vardır. Anonim olarak iş yapmanın bir yoluna ihtiyacınız var… Bir VPN’e ihtiyacınız var.

Bir VPN, verilerinizi şifreler ve IP’nizi bağlanmayı seçtiğiniz sunucuya uyacak şekilde değiştirir. P2P dosya paylaşımı sırasında bir VPN kullanıyorsanız, kişisel bilgilerinizin güvenli olduğundan emin olursunuz.

Torrent kullanırken bir VPN kullanmanın bir başka iyi nedeni, ISS’nizden torrent gönderdiğinizi gizlemektir. Bazı İSS’ler çok fazla torrent yaptığınızı fark ederlerse bağlantınızı daraltmaya başlayacaktır. VPN’ler, verilerinizi İSS’nizin bile ne yaptığınızı göremediği noktaya şifreler. Torrenters’in her zaman bir VPN kullanmasının nedenlerini öğrenmek için bu blog gönderisini okuyabilirsiniz..

Torrenting / P2P Dosya Paylaşımı için En İyi VPN

ExpressVPN, Torrenting ve normal internet kullanımınız için açık ara en iyi VPN’dir. Verileriniz için 256 bit AES şifrelemesine sahiptir ve günlüklerinizin ve bilgilerinizin kesinlikle sıfır kaydını tutar. ExpressVPN, 94’den fazla ülkede 2000’den fazla sunucuya sahiptir ve bunların tümü P2P Dosya Paylaşımını destekler. ExpressVPN’in en güzel yanı, 30 Günlük Para İade garantisine sahip olmalarıdır, böylece tam olarak taahhütte bulunmadan önce VPN’yi test edebilirsiniz.

P2P dosya paylaşımı ve torrent için kullanabileceğiniz diğer en iyi VPN’ler aşağıda listelenmiştir:

P2P Paylaşımı – Son Düşünceler

P2P Dosya Paylaşımı çoğunlukla Torrenting ve dosya ve medya indirme işlemlerinde kullanılır. Bununla birlikte, aslında insanların P2P paylaşımına dayanan birçok ortak uygulama vardır. Airbnb, Uber, Angel List ve eBay gibi uygulamalar, işlerinin temeli olarak P2P teknolojisine güvenir.

Bu kılavuz P2P dosya paylaşımını açıklamaya yardımcı olduysa yorum bölümünde bana bildirin. Her zaman bir sonraki adımda ne açıklayacağınıza dair önerilerim var!